ALANIN AMACI :
Mobilya ve İç Mekân Tasarımı işlevsel değerleri ile mekânların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekânların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam hâline gelmesini sağlar. Bu alan, sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır.
Mobilya ve İç Mekân Tasarımı alanında meslek elemanlarını sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan meslekî yeterlikleri kazanmış nitelikli kişileri yetiştirmek amaçlanmaktadır.
BU ALANDAKİ MESLEKLER:
Mobilya İmalatçılığı, Ahşap Doğrama İmalatçılığı, Ahşap Üst Yüzey İşlemeciliği, Mobilya Döşeme İmalatçılığı, Ahşap Süslemeciliği, Ahşap İskelet İmalatçılığı.
Bu alan çalışanlarının genel olarak görevleri; sipariş almak, iş organizasyonu yapmak, iş resmini tasarlamak çizmek ve ölçülendirmek, iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerini almak, malzeme listesini hazırlamak ve temin etmek, şablon ve kalıp yapmak, numune yapmak, makineleri hazırlamaktır.
MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER
Ahşap Teknolojisi alanında çalışanların;
Görme ve işitme organları işlevlerini tam olarak yerine getirir durumda,
Göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilen,
Uzun süre ayakta durabilecek ve fiziksel güç sarf edecek kadar bedence sağlam,
Ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı,
Tasarım yapabilecek bilgi ve estetik görüşlü,
Sosyal iletişim yeteneğine sahip,
Ekip çalışmasına uyumlu,
Dikkatli ve titiz,
İşçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyan,
İnsan haklarına saygılı,
Teknolojik gelişmelere açık ve mesleğinde kendini geliştirebilen,
Mesleğin gerektirdiği eğitimi almış,
Mesleğin gerektirdiği etik kurallara uygun davranan,
Araştırmacı kişiler olması gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu mesleklerdeki elemanlar mobilya fabrikalarında, kendi atölyelerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Çalıştıkları işletmelerde çalışanlarla iş birliği ve uyum içerisinde üretim yaparlar. Hareketli ve sabit mobilyaları tasarlayarak imal eder, iç ve dış mekânların dekorasyonunu yaparlar. Ağacın kokusunu, rengini, desenini ve sıcaklığını hissederler. Çalışma ortamında iş güvenliği kurallarına uygun davranırlar.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların bu alanda eğitimleriyle vasıflı eleman halinde çalışmaları ve ahşap teknolojisi sektöründe istihdam edilmeleri sağlanabilir. Böylece kişilerin meslek sahibi olmaları, kendi iş yerlerini kurma veya bu becerileriyle başka kurum veya kuruluşlarda iş bulmaları sağlanmış olur.
Sektörde yeterli sayıda meslek bilgisine sahip iş gücü eksikliği yaşanmaktadır. Bu eksiklik, alanın bütün dallarında ileri düzeyde hissedilmektedir.
Ahşap Teknolojisi alanında gün geçtikçe gelişmeler olmakta ve yeni ürünler piyasaya çıkmaktadır. Buna paralel olarak vasıflı eleman ihtiyacı da artmaktadır. Mesleğin yürütülebilmesi için çalışacak elemanların makine araç gereçlerini tanıma ve kullanma becerisine, resim çizme ve okuma bilgisine sahip olması gerekir. Bu bilgi ve becerilere sahip kişiler kamuya ve özel sektöre ait fabrika ve atölyelerde çalışabilirler. Kendi iş yerlerini açabilirler.